Útiterv az izlandi Laugavegur és Fimmvörðuháls túrákhoz

Útiterv az izlandi Laugavegur és Fimmvörðuháls túrákhoz

A Laugavegur és Fimmvörðuháls túrák Izland legismertebb és legnépszerűbb túraútvonalai közé tartoznak. Én 2024 júniusának végén túráztam végig ezt a két túraútvonalat, melyek egymást összekötve egy körülbelül 80 km hosszú közös útvonalat adnak ki. Az élményeimet egy YouTube videóban foglaltam össze, ebben a blogposztban pedig a fontos információkat találjátok a túrákról.

A Laugavegur túra körülbelül 54 kilométer hosszú, és általában 3-4 nap alatt teljesíthető, Landmannalaugar és Þórsmörk között vezet. Színes hegyek, fekete homokos lávatengerek, geotermikus részek és végtelen zöld völgyek jellemzik. A Fimmvörðuháls túra pedig további 25 kilométerrel bővíti a kalandot, Skógar és Þórsmörk között, a két vulkán, Eyjafjallajökull és Mýrdalsjökull közötti gerincen át.

Mivel az északi oldalon kezdtem, Landmannalaugarban, így Reykjavíkból oda kellett utaznom, amit busszal tettem meg. A Reykjavík Excursions által üzemeltetett Highland Bus-t választottam (bár nem is nagyon volt más opció, talán még egy másik busz és a privát transzferek jöhettek volna szóba, bár előbbit nem is találtam meg a keresgélés közben).

A túrát összesen 5 szakaszra osztottam, azonban az első és a második szakaszt egy napon csináltam meg, mert az első szakasz végén nagyon havas volt a táborhely, és nem akartam megkockáztatni a hóban sátrazást, így végül továbbmentem.

Azt érdemes észben tartani, hogy Izlandon nem szokás vadkempingezni – bár nem kifejezetten tiltott, mégis így tartja az ország egyrészt biztonságosabbnak, másrészt higiénikusabbnak. Épp ezért az javasolt, hogy vagy a hegyi kunyhókban, vagy azok mellett sátrazva aludjanak a túrázók. A kunyhókat FÍ Mountain Huts néven találjátok meg online, ahol fent vannak a legfontosabb információk, aktuális árak és a legnépszerűbb túrákról is bőven találtok tippeket. Ha a kunyhókban szeretnétek aludni, oda érdemes előre foglalni – főleg főszezonban, de ha sátorozni szeretnétek, akkor elég ott helyben foglalni. A sátras helyek nem fognak elfogyni. Ezeken a helyeken egyszerűbb ételeket (például olyanokat, amit a saját gázfőzőzökön el tudtok készíteni), nasit, gázpalackot lehet kapni. A víz mindenhol fogyasztható, illetve lehet zuhanyzójegyet is venni, amivel 5 percig jár a melegzuhany, mosdók pedig szintén vannak.

Plusz egy tipp tőlem: számoljatok erre a túrára rugalmasan 5-7 napot, hiszen előfordulhat, hogy rossz idő miatt nem tudtok egy adott napon elindulni túrázni, ilyenkor pedig jól jön a rugalmasság. Velem is előfordult, így a túra közben egy nullás napot töltöttem a Þórsmörk Nemzeti Parkban.

Ez volt az én útvonalam:

Pici segítségként összegyűjtöttem a legfontosabb nevek és helyek izlandi “nagyjábóli kiejtéseit” is (hát igen, ez nem könnyű):

  • Laugavegur = lógavegür
  • Fimmvörðuháls = fimmvördühálsz
  • Landmannalaugar = landmannalaugar
  • Þórsmörk = thórszmörk
  • Skógar = szkógar
  • Eyjafjallajökull = ejafjatlajöküdl
  • Mýrdalsjökull = mírdalsjöküdl
  • Hrafntinnusker = hrabntinnüszker
  • Álftavatn = álftavatn
  • Hvanngil = hvannjil
  • Emstrur-Botnar = emsztrür-botnar
  • Skógafoss = szkógafossz

Remélem hasznos lesz a blogposzt, ha van még kérdésetek, írjatok bátran!

kapcsolat

kapcsolat

hétfő- péntek
9:00-17.00