Mit eszem vegánként egy hosszútávú túrán?

Viblance vegán granolaszeletek

2022-ben a negyedik hosszútávú túrámat jártam végig vegánként, ami összesen 76 túranapot és 2148 kilométert jelent Spanyolországban, Magyarországon, Svédországban és Hollandiában. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogy általában mit szoktam fogyasztani a túrákon – a blogposztot a Viblance szponzorálja. Ha videó formátumban szeretnéd inkább megnézni, hogy mit eszem egy túrán vegánként, itt megteheted.

Vegán ebéd egy túra közben útbaejtett étteremben
Vegán ebéd egy túra közben útbaejtett étteremben

Reggeli

A reggeli kétféle helyzetben valósulhat meg: az egyik, amikor van konyha, és benne valamilyen vízmelegítési lehetőség – például vízforraló, tűzhely vagy mikró – vagy nincs ilyen, mert egy olyan szálláson vagy sátorban aludtam. A zabkása mindkét esetben jó megoldás. Amennyiben nincs vízmelegítésre lehetőségem, általában előző éjszaka beáztatom vízbe a zabpelyhet az elviteles dobozomba, amit minden túrára szoktam vinni, és ha van nálam, akkor fahéjjal ízesítem. Ha pedig van konyha, akkor egyszerűen reggel főzöm meg a zabkását, ilyenkor még jobban szeretem az ízesített kásákat, például az erdei gyümölcsös vagy csokis zabkását, ilyen ízesítéssel idén a Viblance-tól is vittem magammal kiscsomagos kásákat. Ha van lehetőségem, akkor hozzáadok friss vagy szárított gyümölcsöket, magvakat, és növényi joghurtot.

Viblance vegán zabkása
Viblance vegán zabkása

Ebéd

Az ebéd számomra a szendvicsek világa, túrákon igyekszem előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű vagy rozskenyereket, mert egyrészt tápláló, másrészt jobban eltelít, mint a fehér kenyér, de természetesen ha egy kis faluban csak fehérlisztből készült pékárut találok, akkor nem válogatok. 🙂 A szendvicseket is próbálom kalóriadússá tenni – idén a holland túránkon az egyik kedvencemmé vált a ”vegán csirkesaláta”, ami egy szendvicskrémhez hasonlítható leginkább, de nagyon szeretem a zöldfűszeres krémeket és a humuszt is, de persze a mogyoróvaj és a lekvár is jó alternatívát nyújtanak. Ha sós az ízvilág, akkor akkor igyekszem néhány zöldséget is tenni a szendvicsbe, például salátát, uborkát vagy paradicsomot.

Vegán szendvics túra közben
Vegán szendvics túra közben

Vacsora

Azt mondanom sem kell, hogy a kedvenc opcióm az, ha egy olyan városba érkezem, ahol van vegán vagy vegán opcióval rendelkező étterem (ezt általában HappyCow-n szoktam felfedezni). De persze ez nem mindig van így, tehát a reggelihez hasonlóan általában itt is azon múlik a vacsora, hogy van vagy nincs konyha, és ha van, annak milyen a felszereltsége. Amennyiben van konyha is igyekszem olyan ételt választani, amihez kevés eszköz és fűszer kell és mindemellett kevés maradékkal jár az elkészítése. Ha az egyszerűbb verziót választom, akkor ilyen például a tészta egy üveges szósszal, a lecsó, vagy igazán lusta napokon a konzerv chilis bab. Ha pedig van kedvem és lehetőségem tovább főzőcskézni, akkor ilyenkor készítek zöldségragut, curry-t vagy tortillatekercset. Abban az esetben, ha nincs konyha, az aduász nem más, mint a kuszkusz. Bár meleg vízben hamarabb, de hideg vízben is meg tudja magát szívni, konzerv lencsével vagy babkeverékkel, néhány alapvető fűszerrel és egy egyszerű hordozható ételes doboz segítségével pedig 5 perc alatt elkészíthető egy kuszkusz alapú egytálétel. A 2021-es Kungsleden túrán szinte minden nap ezt ettük.

Vegán opció egy étteremben
Vegán opció egy étteremben

Nassolnivalók

Néha (oké, gyakran) a főétkezések között is jól jön egy kis finomság motivációként. A kedvenc opcióm a granolaszelet, egyrészt mert pont a megfelelő adag, másrészt pedig mert nagyon finom – a Viblance granolaszeletei közül a karamellizált pekándiós és a citromos chiás a kedvencem, ezekről még többet megtudhattok itt. Ezenkívül a vegán fehérjeszeletek is jól jönnek ilyenkor, valamint a magkeverékek, főleg a pörkölt tökmagok (akár a héjával együtt), mert elképesztően laktatók!

Viblance vegán granolaszeletek
Viblance vegán granolaszeletek

Táplálékkiegészítők

Amiről a túrák alatt sem szoktam elfeledkezni, az a két táplálékkiegészítő, amit a ”való életben” is mindig szedek: a B12 és D3 vitaminok. És bár a mindennapokban nem szoktam, túrán szívesen fogyasztok növényi alapú fehérjeitalokat is.

Természetesen ezek az ételek nem feltétlenül fedik le egy ember általános tápanyagigényét, de egy túrán (szó szerint) általában abból kell főznünk, amink van. A megpróbáltatások előtt és után pedig igyekszem minél változatosabban és vitamindúsabban táplálkozni. Remélem hasznodra vált ez a bejegyzés és téged is motivál, hogy a legközelebbi túrádon te is fogyaszd ezeket a növényi ételeket! 🙂

  1. Bagi Zoltán says:

    Fahéjjas zabkása a legjobb reggeli napindító 🙂

SZÓLJ HOZZÁ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *