Észak-olasz vegán ételek és éttermek

2022 tavaszán volt szerencsém egy 10 napos körúthoz Észak-Olaszországban Bologna, Rimini, Firenze és Milánó városok érintésével, és még egy kisebb kiruccanás is belefért San Marinóban. Vegánként sem csalódtam a régió konyhájában, mi ezeket az ételeket ettük, egyszerűen MINDENT csak ajánlani tudok! Ahogy tapasztaltuk, az éttermekben nagyon elterjedt az a megoldás, hogy menülap helyett csak egy QR kódott kapunk, és a telefonunkon tudjuk megnézni a választható ételeket. Íme, mi ezeket választottuk:

Bologna

Botanica Lab

A Botanica Lab egy teljesen vegán étterem Bologna szívében, ide is nagyon fontos előre foglalni mert elképesztően népszerű hely. Az étel csodás volt, az egyetlen problémám hogy 15 ilyen raviolit is meg tudtam volna enni, és sajnos a minőséget meg kell fizetni, úgyhogy akár pénzügyi csődöt is mondhattam volna ha 5 ilyen tányérral rendelek. De egyszer mindenképp ki kellett próbálni: a “Triangoli Verdi di Primavera” ételt választottuk, ami egy makadámia- és kesuricottával töltött tészta.

Botanica Lab olasz vegán étel
Botanica Lab

Ristorante Clorofilla

A Clorofilla eléképesztő hangulatos és Bologna egyik legklasszabb utcájában van, érdemes foglalni mert gyakran megtelnek az asztalok. Több vega és vegán opciókuk is van, mi egy tempés zöldséges spagettit választottunk és egy organikus bort a pincér ajánlásával.

Ristorante Clorofilla olasz vegán étel
Ristorante Clorofilla

Via Con Me

A Via Con Me egy hagyományos, olaszos hangulatú étterem volt, és bár a rövid étlapon nem szerepelt vegán opció, fel voltak készülve a konyhában és semmi perc alatt ajánlottak nekünk egy vegán opciót, ami az “Orecchiette “bari vecchia” con cime di rapa e colatura di alici” veganizált verziója volt, egy tésztaféle leveles zöldségekkel, nagyon finom volt.

Via Con Me olasz vegán étel
Via Con Me

Rimini

Flower Burger Rimini

Amikor először érkeztünk Riminibe pár órára, egy gyors, finom és kiadós vegán vacsira vágytunk, nagy szerencsénkre már Amszerdamból ismertem a Flower Burger láncot, ami kicsit hasonlít a magyar Las Vegan’s éttermekhez – itt is nagyon jellegzetes a helyszínek enteriőrje, és a menü is mindnehol ugyanaz, ezúttal a zöld Jungle Burgert válaszotottam, bab és zab alapú pogácsával és cukkinivel.

Flower Burger Rimini olasz vegán étel
Flower Burger Rimini

LaMiMama

Másodjára már egy kicsit több időnk volt Riminiben, és a LaMiMama teljesen vegetáriánus éttermet választottuk, ahol számtalan vegán opció is van. A kicsinek tűnő adag ne tévesszen meg benneteket, elképesztően kiadós volt, alig bírtam befejezni. Itt a választott ételünk egy gnocchi jellegű étel volt olajbogyóval, mazsolával és édespaprikával, ezen a néven fut: “gnocchetti integrali con cime di rapa, olive, uvetta e croccante di paprica dolce”.

LaMiMama olasz vegán étel
LaMiMama

San Marino

IN or OUT – Food & Bar

Az észak-olasz körút része volt San Marino országának meglátogatása, ahol kifejezetten különleges éttermek nem voltak, inkább kontintentális ízek, de egyet elkaptunk egy vegán opcióval. A legjobb része pedig a kiltás volt, hiszen San Marino fővárosának főterén van, és nem csak a Parlamentre, de a gyönyörű hegyekre is ráláttunk. Itt a vegán zöldséges hamburgert választottuk.

IN or OUT Food & Bar San Marino vegán étel
IN or OUT Food & Bar

Firenze

BEN Caffè

Firenzében az egyik délelőtt a BEN Caffè-t választottam munkahelynek, nem csak a vegán cappuccino volt isteni, de a vegán croissant is, ráadásul nagyon hangulatos és csendes kávézó, úgyhogy az utazás közben dolgozóknak is nagyon ajánlom.

BEN Caffè olasz vegán étel
BEN Caffè

Cantina del Gelato

Ez a kézműves fagyizó a Ponte Vecchio közelében, közvetlen az Arno partján van, bevallom nem haladt gyorsan a sor de megérte 10-15 percet várni az igazi olasz gelatóra, ráadásul több vegán opció is volt ezen a helyen. A tölcsér és a kis tölcsérszerű korong is vegánok voltak. Mi ezúttal a citrom, csoki, mangó és gyömbér-menta ízeket próbáltuk.

Cantina del Gelato olasz vegán étel
Cantina del Gelato

Simbiosi Organic Pizza e Pasta

A Simbiosi elképesztően hangulatos volt, ide is mindenképp foglaljatok asztalt mert mi is épp az utolsót kaptuk el, bár így szuperül ráláttunk a készülő ételekre a nyitott konyhában. Az egész étteremnek van egy középkori hangulata, mindemellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy helyi és organikus termékekkel dolgozzanak, ráadásul több vega és vegán opció is volt. Az este választottja pedig nem volt más, mint a “risotto estivo”, egy koktélparadicsomos-kapribogyós-olívabogyós rizottó.

Simbiosi Organic Pizza e Pasta olasz vegán étel
Simbiosi Organic Pizza e Pasta

Milánó

Il gelato – Gusto 17

A Gusto 17 fagyizójába Rein igazi olasz leendőbeli-unoka-sógornője (vagy nem is tudom hogy fogalmazzam ezt a rokoni kapcsolatot) mutatta, és abszolút nem csalódtunk, elég nagy volt a gombóz úgyhogy ezúttal csak egy ízt, az epret – olasosan csak fragolát – választottam.

Il gelato - Gusto 17 olasz vegán étel
Il gelato – Gusto 17

Flower Burger Milánó – weboldal

Az imént már emítettem a Flower Burgert, de mivel a milánói helyszín a legelső étterme a láncnak, itt sem hagyhattuk ki, és legelább kipróbáltam a limitált hupikék verziót, a Puffi Burgert, ami gombapogácsával és guacamoléval készül.

Flower Burger Milánó olasz vegán étel
Flower Burger Milánó

La Colubrina

Az utolsó helyszínünk méltó zárása volt az utazásnak, egy elképesztően elkötelezett vegán étteremről van szó, ahol megpróbálják kompromisszumok nélkül elővarázsolni az olasz élet- és ételérzést. Ráadásul egy szuper anya-lánya vállalkozásról van szó, a “lány” volt az esti pincérünk, és szerinte (is) “a vegánság a jövő”. A céklás kesuricottás raviolit választottam, ami “raviolini di barbabietola farciti con composto di verdure di stagione e bocconcini di cashewrella” néven található a téli menüben. De egy Regina pizzát is ki kellett próbálnunk, amelyen “lencsemozzarella” volt, még sosem ettem ilyet de abszolút meggyőzött.

La Colubrina olasz vegán étel
La Colubrina

Ezek voltak kedvenc olasz és san marinói vegán ételeim, ti melyiket próbálnátok ki? 🙂

SZÓLJ HOZZÁ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *