Téli Egyetem: The Anthropocene: Ecologies, Tensions, Futures a University of Amsterdam szervezésében

A program akadémiai vezetője Dr. Nadina Galle, aki az “Internet of Nature” kutatási terület meghatározó szakembere. Dr. Galle mellett számos neves szakember tartott vendégelőadást, például Prof. Dr. Mark Williams és Dr. Bas van Geel paleontológia, paleoökológia és paleoklimatológia témákban, Prof. Dr. Menno Schilthuizen evolúció és biodiverzitás témában, Hastings Chikoko és Prof. dr. Erle Ellis társadalmi egyenlőtlenségek és szocioökológia témákban, valamint Anne van Leeuwen regeneratív kultúrák és természetjogok témájában. A kurzus így kiváló lehetőséget adott szakmai kapcsolatok kiépítésére, de nem csak a szakmai előadókkal, hanem az osztálytársakkal is, akik Hollandiától Hong Kongon át Indonéziáig fontos klímabiztonsági és fenntarthatósági feladatokat látnak el.

Az izgalmas előadások mellett nagy jelentősége volt a folyamatos részvételnek, így a kurzus része volt, hogy alaposan monitorozzuk és átnézzük egymás munkáját, mely kisebb és nagyobb beadandóknál és fontos volt. Összesen három nagyobb számonkérés tartozott a kurzushoz, egy bevezető esszé egy választott anyagi kihívásról az Antropocén korszakában, egy videós vagy podcast formájú kreatív beadandó a kurzus egyik gondolatébresztő altémájáról, és végül egy két lépéses záró beadandó adott kérdésekkel az Antropocén korszakból. A visszajelzések mindig részletesek és konstruktívak voltak, így sokat tudtam tanulni belőlük.

A pozitív élményhez természetesen a végső eredmény is hozzájárult, mely 8.3 GPA pont, azaz az angolszász rendszerben A jegynek, a magyar rendszerben pedig 5-ös érdemjegynek felel meg. A kurzuson tanultakat közvetlenül be tudom illeszteni a PhD tanulmányaimba, a beadandókat pedig szeretném a közeljövőben egy folyóiratcikk formájának megfelelően átalakítani. Mivel a kurzust minden évben megrendezik, így jó szívvel ajánlom a jövő évben téli egyetemre pályázó hallgatóknak.

2022 tavaszi félévére nyertem felvételt az Amszterdami Egyetem téli programjára, melynek elvégzéséhez az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 “Tehetségből fiatal kutató” A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban program járult hozzá. A kis létszámú programba maximum 15 ember nyerhetett felvételt, az online lebonyolítása miatt pedig a Föld számos régiójából vettek részt PhD hallgatók és a szakmában dolgozó kollégák.